Contact Us | (636) 343-1211

Contact Us | (636) 343-1211

Young Seismic Retrofit Required Delicate Work, Pinpoint Scheduling

McCarthy Building Companies, Inc. has completed an innovative seismic renovation of the Robert A. Young Federal Building—one of downtown St. Louis’ largest office buildings—to improve the historic structure’s seismic performance.

The U.S. General Services Administration (GSA), which owns and manages the 20-story, 1-million-sq.-ft. building, undertook the $75 million design-build project to provide additional shelter-in-place opportunities and safe exits for the building’s 3,000 occupants in the event of an earthquake. Originally constructed in the early 1930s, the Art Deco brick and terracotta building faces potential seismic hazards because of its location within the New Madrid fault zone.

The project represented the first use of seismic dampers in a St. Louis building retrofit and the GSA’s first time using this alternative approach compared to more traditional seismic renovation methods. This novel strategy eliminated the need for 90 percent of the concrete shear walls traditionally required, streamlining the project schedule.

The design-build team’s innovative solution combined viscous dampers, steel braces and steel sheer walls, enabling all work to be completed while the building was 100 percent occupied by employees from 48 separate government agencies. Additional project elements included seismic bracing of non-structural components such as ceilings; partitions; and mechanical, electrical, plumbing and fire protection systems.

“Our McCarthy team worked closely with the designers and trade partners to identify and implement the most flexible, efficient design alternatives and to ensure that all construction work was well-coordinated with office moves,” said McCarthy Vice President Ryan Molen.

To complete the project on time and with minimal disruption to government organizations and their employees, construction progressed 21 hours a day—from 6 a.m. to 3 a.m.—with much of the work completed from 6 p.m. to 3 a.m. McCarthy scheduled and managed customized moves for each tenant. These included either relocating entire offices or temporarily consolidating office work spaces into more compressed areas. After four to six weeks, employees returned to offices that looked exactly like the space they left—from the original location of electric outlets to the exact positioning of each desk.

During the project, water and electric service for tenants was never disrupted, and all work was completed with close attention to environmental considerations, including controlling negative air flow, avoiding potential contamination, noise reduction, odor management and other best practices.

In recognition of the team’s overall commitment to safety, the AGC of Missouri recognized McCarthy with a Construction Project Safety Award for completing the project without a recordable incident.

The McCarthy-led design-build team includes Gensler (lead designer and architect of record), Etegra (associate architect) and Thornton Tomasetti (structural engineer). Other project team members included William Tao & Associates, Integrated Facility Services, Aschinger Electric and Wilson’s Structural Steel.

No comments

WHAT PEOPLE ARE SAYING

The layouts adapts to the Screen Size of whatever device visitors are using. Nulla consequat.

  • “I would like to offer my sincere thanks and appreciation to Aschinger for a great job. Everyone involved was knowledgeable and professional. This was a monumental achievement for both Duke and Aschinger and we should be proud of the results.”

  • “Our project was never typical, could become unsafe at any time, was always sensitive to production and yet from the beginning your team has always looked after our best interest. Mike House and Scott Strumpler did an exceptional job!”

  • “We truly appreciate your efforts in all aspects of the construction process, and hope that we will soon be working together again on another project.”

  • “Aschinger Electric completed the installation of the pole light on the John Carrol Parking Lot for the Mural painting on the exterior wall of McGannon Hall. It looks great, Aschinger Electric did a wonderful job.”

  • “When Aschinger showed us the dollars and cents it was a no brainer.  We went from 25-year-old fixtures to state of the art, and saved money in the process.”

  • “We just wanted to express our sincere thanks to Aschinger Electric for the outstanding service we received from the electricians and employees of your company.”

© 2020 | All Rights Reserved | (636) 343-1211 | Contact